Atenció a la dona i la infància

Atenció a la dona i la infància


QUE OFERIM

En aquesta unitat comptem amb obstetres, ginecòlegs, llevadores, fisioterapeutes del sòl pelvià, pediatres i especialistes de les diferents especialitats pediàtriques, per tractar especialitats relacionades amb l'eix principal de l'atenció a la dona, la maternitat i els infants.

adi_1.png

 

GINECOLOGIA I OBSTETRÍCIA

L’especialitat de ginecologia i obstetrícia cobreix tota l’atenció mèdica que fa referència a les patologies associades a la dona, fent especial atenció al seguiment de l’embaràs, diagnosi prenatal, la planificació familiar i la patologia ginecològica en general.

Aquest equip treballa també en la prevenció, la diagnosi i el tractament d’afeccions com ara el càncer ginecològic o de mama i la patologia del sòl pelvià.

Cartera de serveis:

Consultes

Per a l'atenció ginecològica i obstètrica ambulatòria, ens trobareu a la primera planta de consultes de l'edifici B. En aquest espai s'atenen les consultes que fan referència a:

Control i seguiment de l'embaràs:

  • Ecografia
  • Ecografia morfològica d’alta resolució
  • Ecografia 3/4D
  • Proves invasives de diagnòstic prenatal
  • Biòpsia de Córion
  • Amniocentesi
  • Test Harmony
  • Test Neobona

Ginecologia general:

  • Infertilitat
  • Menopausa
  • Planificació familiar
  • Contracepció
  • Col·locació de DIU
  • Revisions periòdiques
  • Ecografia ginecològica
  • Histeroscòpia diagnòstica
  • Cirurgia ginecològica: convencional, laparoscòpica i del sòl pelvià.

Urgències
Ateses les mesures de protecció contra la Covid -19, les urgències de ginecologia i obstetrícia  es deriven a la Sala de Parts de l'Hospital Sant Joan de Déu (Manresa). Totes les parteres s’han d’adreçar a l’àrea d’Admissions d’Urgències de l’Hospital Sant Joan de Déu (planta -2) des d’on les derivaran a la Sala de parts, ubicada a la planta -3.

 

adi_2.png

 

LLEVADORES I FISIOTERAPEUTES DEL SÒL PELVIÀ

La Unitat d'atenció a la dona i la infància també compta amb un equip de llevadores i fisioterapeutes del sòl pelvià per atendre a la dona durant l’embaràs, el part i el puerperi, oferint-li el suport, les cures i els consells necessaris. Això inclou mesures preventives, d'assessorament i la detecció de complicacions en la mare i el nadó.

Des d’aquesta unitat es prepara a la mare perquè arribi al part en les condicions més òptimes, millorar la recuperació perineal i una recuperació postpart més ràpida.

Una altra línia de treball d’aquest equip és l’atenció a les persones amb patologies que afecten el sòl pelvià. Es tracta de problemes de salut molt comuns, que pateixen tant dones com homes, com són la incontinència urinària, els prolapses i les disfuncions sexuals.

adi_4.png
 

Cartera de serveis:

  • Visita prepart: dirigida a la gestant i acompanyant, aquesta visita serveix per conèixer i valorar l'evolució de l'embaràs. Durant aquesta visita es revisa la història clínica. També es fa una exploració física de la mare i control del fetus. S’ofereix informació d’acollida i assessorament general sobre aquesta etapa vital. També s'ofereix la possibilitat de fer una visita guiada a les instal·lacions per tal que els futurs pares es puguin familiaritzar amb l'entorn de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa.

    Aquest mateix dia es lliurarà un tríptic que recull la informació de tot allò que necessitarà tant la mare com el nadó durant l'ingrés. Si esteu interessats a tenir aquest tríptic informatiu, podeu demanar-lo al servei d'Admissió de la Clínica o bé us el podeu descarregar a continuació: "Preparem la panereta".

  • Curs de preparació al naixement: estructurat en 8 sessions teoricopràctiques on es proporciona coneixements per comprendre les diferents opcions i formes d’entendre la maternitat i el part. El curs inclou la preparació psicofísica i emocional així com assessorament sobre la nutrició, la sexualitat i les cures de la mare i el nadó.
  • Grup de postpart: estructurat en 4 sessions amb l’objectiu de donar suport a les mares i pares, compartint experiències amb altres parelles, guiant-los en el post part i la criança. Durant les diferents sessions treballaran els massatges infantils i perineals, es tractarà l’alimentació materna i del lactant i es faran exercicis de tonificació corporal.
  • Puerperi domiciliari: mitjançant aquest servei s’ofereix un seguiment de visites a domicili després del part amb l’objectiu d’assessorar sobre diferents temes i dubtes, com pot ser la recuperació física, l'estat emocional, l’alletament i les cures del nadó. El nombre de visites s’ajusta a la demanda de la mare i la seva parella.
  • Forfait del puerperi: s’ofereix un seguiment personalitzat del postpart amb consells i cures a implementar, alhora que s’identifiquen problemes per corregir-los el més aviat possible. Amb una validesa de 40 dies el forfait inclou 3 contactes telefònics, una sessió al grup de postpart i una visita a la llevadora. A més, es pot escollir entre una visita a la unitat de sòl pelvià i una sessió de reflexologia postpart.
  • Informació als futurs pares. Facilitem tota la informació necessària als futurs pares, com per exemple, com preparar tot allò que tant la mare com el nadó necessitaran durant el seu ingrés.

 

La Clínica Sant Josep organitza mensualment visites guiades prepart amb l’objectiu de familiaritzar els futurs pares amb l’entorn hospitalari on naixerà el seu nadó. Si esteu interessats en realitzar aquesta visita, podeu apuntar-vos-hi trucant al telèfon 93 874 42 98.

 

CONSULTES
  • Consulta a la llevadora: L’objectiu d’aquesta consulta és oferir un suport integral a la dona que ho necessiti, tant en els aspectes ginecològics com obstètrics. La llevadora ofereix educació sanitària a la dona en qualsevol moment de la seva vida i l’assessora en aspectes com l’embaràs, el part, el postpart, la sexualitat, la planificació familiar o la menopausa.
  • Sòl pelvià home: L’home també pot presentar patologies del sòl pelvià. Una disminució del to o una hiperactivació a causa, per exemple, a una intervenció quirúrgica de pròstata. L'home també pot patir incontinència d'orina o fecal, entre altres patologies. Per aquest motiu, s'ofereix la possibilitat de realitzar la reeducació de la musculatura i els elements afectats. Es tonifica la musculatura esfinteriana per tal de donar un bon to muscular alhora que es coordina el bon tancament de l'esfínter per evitar la possible incontinència, ja sigui d’orina, fecal o de gasos.
    Una altra patologia és la hiperactivitat de la bufeta, el que provoca una incontinència. Els professionals d'aquesta unitat ajuden a la reeducació i coordinació d’aquesta bufeta amb la resta de elements. Per aconseguir una atenció de qualitat es combinen tècniques manuals i tecnologia innovadora que facilita l’aprenentatge dels pacients.
  • Fisioteràpia pediàtrica: consisteix en el tractament de qualsevol afectació durant la infància, tant aguda com crònica, que influeix en el desenvolupament motor i, per tant, en el límit potencial per la independència en la vida adulta. L'objectiu és ajudar a l'infant a aconseguir el seu màxim potencial d'independència a través de l'observació, valoració, promoció de la salut i benestar. 
    Les patologies més freqüents afecten l'aparell respiratori, per això, es fa prevenció, tractament i estabilització de les disfuncions o alteracions respiratòries. L'objectiu és millorar la ventilació a nivell pulmonar, el intercanvi de gasos, la funció de la musculatura respiratòria, així com la qualitat de vida. El tractament es basa en tècniques de desobstrucció de les vies aèries, la reeducació respiratòria així com la readaptació a l'esforç.
TALLERS
  • Taller de pilates postpart: gràcies a aquest sistema d'entrenament físic i mental les mares poden reforçar la musculatura al mateix temps que es reequilibra el cos després del part. S'incideix especialment amb la musculatura abdominal, sense deixar de banda el periné.
  • Taller de disfuncions sexuals: l'objectiu d'aquest taller és explicar els diferents tipus de disfuncions sexuals per, posteriorment, identificar-los i actuar en conseqüència per tal de millorar les relacions sexuals.

PEDIATRIA

L'especialitat de pediatria té cura dels nens i nenes des del seu naixement fins arribar al final del seu creixement (edat adulta). En aquesta especialitat es visiten els infants i s'aconsella els seus pares en el desenvolupament, creixement, educació, vacunació, prevenció i tractament de malalties.

L'equip de pediatres compta amb el suport de diferents professionals en àrees específiques de la pediatria que complementen les necessitats que puguin presentar els infants durant les etapes de creixement.

Cartera de serveis:

  • Urgències: la zona d'urgències pediàtriques està situada a la planta baixa de la Clínica, i disposa d'una sala d'espera i tres boxs destinats únicament a aquesta especialitat. El servei d'urgències està en funcionament les 24 hores del dia, 365 dies l'any.
  • Hospitalització: l'equip de Neonatologia i Pediatria té cura dels pacients pediàtrics i els nounats a la tercera planta de la Clínica. 
  • Consultes: per a l'atenció pediàtrica ambulatòria, es troba a la primera planta dels consultoris. En aquest espai s'atenen les consultes de seguiment i control dels infants i també les visites d'especialitats pediàtriques.

L'especialitat de Pediatria compta amb:

  • Hospital de Dia de Pediatria
  • Afavoriment de la relació entre mare i nadó
adi_3.png