Mites i falses creences en l’exercici físic
18/9/2015

Mites i falses creences en l’exercici físic

En diferents àmbits de l’activitat física existeixen nombroses creences i mites, més o menys erronis, molts dels quals van perdurant en el temps

Els mitjans de comunicació difonen aquests mites sobre l’esport que no sempre s’ajusten a la realitat i, encara que alguns són inofensius i es basen en interpretacions aproximades de realitats que afecten la prescripció de l’exercici físic, altres són contraproduents i fins i tot poden posar en risc la salut de qui els segueixen.

Us comentem algunes d’aquestes creences sobre les quals cal fer una reflexió:

1.- Qualsevol exercici físic és bo per a la salut

No tots els exercicis són bons. Cada objectiu individual mereix una prescripció adequada a les necessitats de cada persona. Per exemple, davant un problema de sobrepès, potser no seria adequat recomanar exercici cardiovascular mitjançant carrera contínua, ja que els efectes nocius que podria provocar sobre algunes articulacions com ara els genolls, la desaconsellarien. En aquest cas, potser el ciclisme tindria una incidència menys traumàtica sobre l’estructura òssia.

2.- La sauna aprima

Tot el líquid que el nostre organisme elimina per estar sotmès a altes temperatures, realment és un pes que perdem, però cal tenir en compte que estem parlant d’una pèrdua de pes en aigua, no de greix corporal. En el cas de la sauna, un cop satisfetes les necessitats hídriques, el nostre cos recupera el pes inicial. La sauna és una bona tècnica de restitució física, però no un mitjà per aprimar-se.

3.- Els cruiximents (o agulletes) desapareixen amb bicarbonat, aigua i sucre.

Els cruiximents són els causants del dolor agut muscular d’aparició retardada, també conegut com DOMS (Delayed Onset Muscular Soreness). Aquest dolor agut apareix entre 24 i 48 hores després de l’exercici intens, degut a un sobreesforç inusual i pot perdurar fins a set dies. La creença que el causant és la cristal·lització de l’àcid làctic no és certa, doncs si s’administra bicarbonat com a neutralitzant dels efectes d’acidesa del mitjà de la cèl·lula muscular, el dolor no millora.

D’altra banda, de vegades es recomana subministrar aigua amb sucre com a resposta al dèficit energètic que suposadament causa aquest dolor agut. El cert és que administrar aigua amb sucre l’únic que aporta és un increment excessiu de les reserves energètiques; en cap cas milloraran les molèsties i, en canvi, sí que pot causar alguna disfunció intestinal.

4.- Beure aigua durant l’exercici físic provoca flat

El flat és el reflex dolorós del diafragma, principalment al quedar-se sense oxigen i aportació sanguínia en situació d’esforç físic. Això és degut a que, durant l’exercici físic, el torrent sanguini (nutrients i oxigen) s’orienta principalment als grups musculars més sol·licitats. Aquest reajustament de la demanda provoca que els músculs respiratoris es vegin involucrats en un moment d’insuficiència que tenen com a senyal d’avís l’aparició d’aquest dolor agut i transitori.

5.- La natació evita i millora el mal d’esquena

S’ha demostrat que l’exercici en mitjà aquàtic té unes característiques molt interessants per al desenvolupament de programes dirigits a la millora de les patologies de l’esquena, però també és cert que estils com la braça o la papallona o una pràctica incorrecta de qualsevol dels estils, podrien empitjorar-les.

6.- L’exercici físic fa venir més gana i impedeix aprimar-se

La primera part és certa: Una persona sedentària que decideixi fer exercici amb l’objectiu de perdre pes es trobarà que sentirà més ganes de menjar. Però aquesta contradicció té una explicació lògica: L’augment de gana es justifica per l’increment de despesa calòrica induïda per l’exercici. Qualsevol objectiu que persegueixi la pèrdua de pes s’ha de concebre a mitjà o llarg termini. Per tant, l’hàbit de fer exercici juntament amb una dieta equilibrada, tindrà com a resultat la modificació de la composició corporal a favor de guanyar massa magra i la corresponent pèrdua de massa grassa.

Després d’aquests exemples que us hem posat, ens sembla adequat recomanar-vos que feu exercici però, davant de qualsevol dubte, sempre us deixeu assessorar per professionals especialitats.

 

Agustí Serra Curtichs
Llicenciat en Educació Física
Entrenador personal a CIMETIR