La forma física de l’esportista. Com mantenir-la durant el confinament?
29/4/2020

La forma física de l’esportista. Com mantenir-la durant el confinament?

La importància de seguir uns hàbits saludables per combatre l’autofrustració

En una situació de confinament com l'actual, arran de la presència del Coronavirus SARS-CoV2, molts esportistes es fan una pregunta: per què estic frustrat? Aquell entrenament que he estat fent per preparar una marató o qualsevol altre esdeveniment, que tantes hores hi  he dedicat, uns dies abans l’anul·len... Em trobo bé i, per tant, suposo que no tinc dret a queixar-me...

Doncs sí, si que tenen dret a queixar-se, perquè s’han anul·lat les temporades esportives i molts dels esdeveniments marcats en el calendari esportiu. Perquè entrenar-nos sense saber si el nostre projecte esportiu es farà o quan podrem tornar a entrenar-nos amb normalitat, als esportistes no ens agrada. És molt diferent quan un esportista pateix una lesió, pot saber més o menys el temps que pot durar a recuperar-se, variar d'intensitat o, fins i tot, fer un esport alternatiu.

Durant aquesta època de confinament, s’ensorren tots els  principis de l’entrenament d’un esportista, perquè el calendari esportiu és una incògnita, els objectius marcats i les fites desapareixen i no sap si l'entrenament li servirà per alguna cosa més que per desfogar-se de la frustració.

És realment important fer alguna cosa?

Més que important, és totalment imprescindible. Imprescindible per l'aparell locomotor i per la salut mental d’un esportista. Què podem fer, doncs?

Cuidar-nos. Menjar i dormir bé

És molt important mantenir el nostre pes habitual. Si augmentem de pes, disminuïm el nostre consum màxim d’oxigen, que es veurà afectat per la disminució de l’entrenament. És, per això, que calen unes pautes en els horaris d’alimentació i les hores de dormir.

 

Entrenar a casa

Durant els dies de confinament, podem entrenar a casa amb els següents exercicis:

  • Tonificació muscular: és important treballar la musculatura del CORE, ja que a l’estar asseguts molta estona no la fem treballar. És recomanable seure sobre una pilota de pilates si estem davant d’una pantalla molta estona.
  • Treball cardiovascular: si es disposa de cinta de carrera o bicicleta estàtica, realitzar el treball cardiovascular ens serà més fàcil. En cas contrari, un exercici que ens pot ajudar molt és pujar i baixar escales.
  • Rang de moviments: mantenir la mobilitat articular, sobretot en esportistes que pateixin o hagin patit alguna lesió.
  • Flexibilitat: Mantenir la flexibilitat fent exercicis d’estiraments.

 

Entrenament psicològic de visualització

Aquest tipus d’entrenament és una tècnica de representació mental de l’esportista quan realitza la seva activitat física habitual. Els mètodes d’imaginació visual comprenen la representació emotiva, la visualització corporal i és un auto estímul davant el treball a desenvolupar.

Amb l’electromiografia, que és el procediment de diagnòstic que s’utilitza per avaluar la salut dels músculs i les cèl·lules nervioses que els controlen, s’ha demostrat que la visualització mental d’un gest esportiu fa que la musculatura que intervé en aquest gest s’activi.

No us desanimeu si us han anul·lat el vostre proper esdeveniment esportiu, manteniu el vostre cos en forma per reiniciar l’entrenament amb èxit.

 

Dra. Carme Comellas
Doctora en Medicina de l’Esport
Especialista en Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica
Coordinadora del Centre de Medicina de l’Esport al CIMETIR