L’ús creixent de pantalles durant el confinament, possible causa futura de pacients amb miopia o fatiga visual
15/6/2020

L’ús creixent de pantalles durant el confinament, possible causa futura de pacients amb miopia o fatiga visual

En aquesta època de confinament, s’ha augmentat l’ús de tauletes i ordinadors. És important fer un ús responsable d’aquests dispositius per minimitzar els riscos de possibles malalties visuals.

En els darrers mesos, a causa de la crisi sanitària de la Covid-19, han canviat algunes coses de la nostra vida diària. Ens hem hagut d’adaptar a noves situacions com, per exemple, el teletreball o la manera de com comunicar-nos amb familiars i amics. Però ha estat gràcies a la tecnologia actual dels smartphones, tauletes o ordinadors, que hem pogut suplir aquestes mancances generades pel Coronavirus SARS-CoV-2.

Aquest canvi comunicatiu ens ha portat a fer un ús perllongat d’aquestes tecnologies, sobreexposant la nostra vista a les pantalles moltes més hores. Tot i que ha estat durant el confinament que aquesta tendència a l’alça s’ha accentuat, en la darrera dècada ja s’havia anat notant aquest ús creixent de pantalles de visió propera.

El què s’ha pogut estudiar i analitzar ha estat que, en períodes superiors a trenta minuts de treball proper i a una distància inferior a uns trenta centímetres del dispositiu electrònic, hi ha un augment de risc d’aparició de miopia, en els infants en edat de desenvolupament . La prevalença de la miopia s’ha duplicat en les últimes dècades a nivell mundial. Hi ha més miopia que abans i un dels factors que es creu que ho ha propiciat és que ens passem molta estona fent treballs amb aquests dispositius.

En el cas dels nens i nenes és important que facin un ús limitat d’aquests dispositius. És per aquest motiu que quan els nostres pacients venen a la nostra consulta d’oftalmologia i ho detectem, els donem unes recomanacions a seguir:

  • Els infants de fins a 2 anys haurien d’evitar els dispositius electrònics, excepte quan s’utilitzen per fer videotrucades en aquesta època de confinament, on hi ha interacció amb la família que fa temps que no veiem.
  • En el cas dels nens i nenes de 2 a 5 anys s’aconsella limitar l’ús d’aquests dispositius a 1 hora al dia, seleccionant programes i aplicacions de qualitat, que estimulin la seva creativitat, imaginació i les relacions socials, i sempre guiat i acompanyat per un adult.
  • Tot i que aquesta ha estat una de les principals limitacions durant les primeres setmanes de confinament, també recomanem als pares que, per reduir o limitar l’ús perllongat de les pantalles, es potenciïn les activitats a l’aire lliure, ja que la llum natural afavoreix que no es desenvolupi la miopia tan ràpidament.

En el cas dels adults, el què veiem és un creixement de pacients amb fatiga visual. I és que els símptomes de patologia apareixen després d’una exposició perllongada a les pantalles i el què poden notar, entre d’altres, són una sensació de sequedat, que els ulls piquen o ploren, que hi veuen un mica borrós o, fins i tot, algunes persones poden tenir mal de cap. Això es produeix perquè quan estem fixant la vista a la pantalla, no parpellegem tan sovint. Hauríem de parpellejar unes 15 vegades per minut, però quan es fa ús de pantalles no es fa tan sovint. Això fa que l’aire ambiental estigui més en contacte amb la superfície ocular i la llàgrima s’evapori. D’aquesta manera, la còrnia conjuntiva es resseca i es poden fer unes petites ferides que provoquen molèsties.

Amb l’objectiu de minimitzar la fatiga visual, les recomanacions que podem seguir són:

  • Fer descansos cada 20 minuts de treball, descansar 20 segons i mirar com a mínim a una distància de 6 metres. Aquest consell també es podria aplicar en els infants.
  • Tenir en compte a quina distància podem tenir a la pantalla. Per exemple, en el cas del mòbil es recomana mirar-lo a una distància d’entre 30 i 40 centímetres, si es tracta d’un ordinador portàtil entre 50 i 60 centímetres i, en el cas dels ordinadors, entre 60 i 70 centímetres. La distància és important perquè si t’acostes més del què correspon, forces el mecanisme d’acomodació dels ulls i generes més fatiga.


Dra. Núria Planas
Oftalmòloga de la Clínica Sant Josep