Neix una nova unitat de Readaptació Esportiva Integral per a pacients lesionats que volen tornar a fer activitat física amb seguretat
3/15/2023

Neix una nova unitat de Readaptació Esportiva Integral per a pacients lesionats que volen tornar a fer activitat física amb seguretat

La nova unitat de Readaptació Esportiva Integral ofereix un servei adreçat a qualsevol persona que ha patit una lesió i que vol tornar a la pràctica esportiva amb condicions òptimes per evitar noves lesions o recaigudes

La Clínica Sant Josep ha completat la cartera de serveis del CIMETIR, el Centre Integral de Medicina Esportiva, Traumatologia i Rehabilitació, amb la creació d’una nova unitat de Readaptació Esportiva Integral d’àmbit privat. Aquesta unitat, formada per professionals de prestigi dins de l'àmbit de la medicina i la fisioteràpia esportiva, posa a disposició dels usuaris un equip multidisciplinari, les tècniques més avançades en recuperació de lesions i la tecnologia més capdavantera per aconseguir que aquelles persones que han patit una lesió, siguin o no esportistes d’elit, puguin tornar a practicar l'activitat física o l’esport que feien en condicions òptimes.

La readaptació funcional esportiva és el procés final de recuperació d’una lesió o un procés patològic i finalitza quan el pacient pot tornar a fer l’activitat física o esport que feia habitualment.  L’acompanyament i l’atenció personalitzada durant aquest procés de recuperació és essencial per evitar recaigudes d’una mateixa lesió, minimitzar el risc de noves lesions i optimitzar els temps de tornada a la pràctica esportiva.

El CIMETIR, centre pioner en medicina esportiva

La creació d’aquesta nova unitat, dins del CIMETIR de la Clínica Sant Josep, fa que aquest servei sigui pioner a Catalunya en ser l’únic espai de recuperació de lesions i readaptació dins d’unes instal·lacions hospitalàries. Aquest fet permet que els diferents equips professionals del centre puguin treballar transversalment, oferint una atenció integral, l’assistència i el seguiment necessari en tot el procés: des de la prevenció de la lesió, amb les revisions mèdiques i físiques que es fan al Centre de Medicina de l’Esport, passant per l’assistència, diagnòstic, cirurgia i seguiment davant de qualsevol malaltia o lesió traumatològica.

Amb el nou servei de readaptació esportiva integral es completen els serveis del CIMETIR, amb la incorporació de nous especialistes en dietètica i nutrició, cirurgia ortopèdica i traumatologia, rehabilitació, fisioteràpia, readaptació física i psicologia esportiva.

Es pot demanar hora per a la unitat de Readaptació Esportiva Integral per telèfon al 93 875 95 01 o per correu a readaptacio@clinicasantjosep.cat.

Equip referent en medicina esportiva

L’equip que forma aquesta unitat de readaptació esportiva integral està liderat pel fisioterapeuta Juanjo Brau i els traumatòlegs Lluís Til i Jordi Puigdellívol. Tots ells compten amb una trajectòria vinculada a la cura i atenció d’esportistes de prestigi que els ha portat a ser referents en l’àmbit de la medicina esportiva i la readaptació física integral.

Equip Readaptació Esportiva Integral.jpg

El fisioterapeuta Juanjo Brau, amb més de 30 anys de trajectòria, ha estat fisioterapeuta i readaptador al FC Barcelona on ha fet el tractament i la readaptació a futbolistes de renom com són Leo Messi, Carles Puyol o Luis Suárez, entre altres. Actualment, col·labora amb diversos clubs de futbol d’Europa i esportistes nacionals i internacionals.

Lluís Til és metge esportiu en el club Sport Lisboa Benfica, a Portugal, i fins l’agost del 2022, ha estat cap dels Serveis Mèdics del FC Barcelona. En aquest club feia tàndem amb el Jordi Puigdellívol, professional que combina les tasques de cirurgià ortopèdic i traumatòleg al CIMETIR amb la responsabilitat del Servei de Traumatologia Esportiva de les seccions professionals del FC Barcelona des de l’any 1995. També forma part dels serveis mèdics del Bàsquet Manresa.

L’equip assistencial està coordinat per la infermera Mònica Currius, especialitzada en l’atenció d’esportistes al CIMETIR des de fa més de 15 anys i responsable en l’aplicació de tractaments biològics. Aquest equip es completa amb fisioterapeutes especialitzats en readaptació, nutricionistes i psicòleg, tots ells amb l’objectiu d’avaluar i aconseguir una millora del rendiment físic i esportiu de la persona lesionada. Tot l’equip treballa amb uns protocols d’actuació conjunta per elaborar plans d’entrenament i readaptació personalitzada mitjançant la combinació de tècniques i tecnologia avançada.

Tecnologia puntera per a una recuperació completa

La nova unitat de Readaptació Esportiva Integral reuneix la tecnologia més puntera per oferir un tractament de qualitat i optimització física. D’entre tots els aparells de la sala activa, hi destaquen les màquines de valoració funcional que ofereixen dades d’anàlisi en temps real per testejar tots els paràmetres necessari, com poden ser la força o l’equilibri muscular, i ofereixen una visió sense precedents del rendiment de la persona.

D’aquesta manera, els professionals poden avaluar el punt de readaptació en què es troba aquella persona, valorant la progressió de les càrregues de treball en diferents grups musculars, i així analitzar amb més precisió el risc de tornar a patir una lesió. Amb totes aquestes dades, es poden planificar i oferir entrenaments totalment personalitzats, sempre orientats a recuperar i millorar el rendiment del pacient, segons la seva capacitat funcional i neuromuscular.

A banda d’aquesta tecnologia, la nova unitat també compta amb màquines pneumàtiques d’alta gamma, i ecògrafs musculoesquelètics per aquells casos que sigui necessari tenir un diagnòstic mèdic concret abans de preparar el pla d’acció amb els fisioterapeutes i readaptadors.

La unitat de Readaptació Esportiva Integral compta amb dos consultoris mèdics, vestuaris i una sala activa dins de l’edifici CIMETIR, concretament a l’antiga sala de revisions esportives del Centre de Medicina de l’Esport.  La rehabilitació d’aquest espai ha permès disposar d’una sala de més de 70m2 que s’ha equipat amb els darrers dispositius que permeten l’avaluació i l’aplicació del tractament òptim.

 

ALTRES NOTÍCIES