La importància de fer-se una revisió medicoesportiva si es vol realitzar activitat física en època de Covid-19
19/1/2021

La importància de fer-se una revisió medicoesportiva si es vol realitzar activitat física en època de Covid-19

El Centre de Medicina de l’Esport ha detectat un augment de patologies post-covid en persones que realitzen activitat física, ja sigui a nivell federat o amateur. Per això, aconsellen, ara més que mai, que cal fer-se una avaluació funcional esportiva.

En els darrers mesos, l’equip de professionals del Centre de Medicina de l’Esport al CIMETIR de la Clínica Sant Josep hem observat que una part dels esportistes que anualment passen per les nostres instal·lacions per realitzar-se una revisió medicoesportiva han tingut uns resultats força diferents. Hem detectat alguns problemes respiratoris o cardíacs, com a efectes secundaris de la Covid-19, o fins i tot, algunes anèmies. Sovint veiem com els esportistes, ja siguin federats o amateurs, que arriben a la consulta pensant-se que estan bé i els descobrim patologies post-covid.

És cert que moltes persones, durant la presència del Coronavirus SARS-CoV2, poden haver pogut patir la Covid-19 i no haver presentat símptomes o que aquests hagin sigut molt lleus. I és que l’exercici físic intens produeix una disminució de la immunitat, augmentant la possibilitat de patir la Covid-19 i les seves complicacions post-covid. És per aquest motiu que recomanem a totes aquelles persones que practiquen esport, de forma federada o no, que es faci una revisió periòdica, i aquest any, més que mai.

Una avaluació funcional esportiva ens permet, per exemple, a través d’un electrocardiograma detectar si hi ha alguna afectació del miocardi, especialment si es pot comparar amb la d’un any anterior. Si un esportista ha passat la Covid-19 o presenta sensació de cansament, disminució del rendiment en la prova d’esforç, dolor al tòrax o palpitacions, etc., cal fer-se una analítica de sang valorant la lesió muscular cardíaca (troponina). També és necessari avaluar l’aparell respiratori, ja que poden haver-hi lesions associades a l’alteració del parènquima pulmonar i fer proves de funció pulmonar en cas de sospita.

Des del Centre de Medicina de l’Esport recomanem que en època de pandèmia la pràctica de l’exercici físic es faci de forma moderada, que millora la immunitat, ja que l’exercici en altes intensitats afecten negativament al nostre sistema immunitari i fa que ens convertim en població de risc. Les recomanacions publicades per JAMA Cardiology and European Heart Journal recullen les directrius a seguir amb els esportistes després de la pandèmia del coronavirus. Molts dels estudis publicats demostren el risc d’afectació del sistema cardiovascular i de lesió cardíaca causats per la Covid-19, associat a un augment de la mortalitat.

Dra. Carme Comellas
Doctora en Medicina de l’Esport
Especialista en Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica
Coordinadora del Centre de Medicina de l’Esport al CIMETIR