La importància del rol de les llevadores durant les diferents etapes de la dona, des de l’adolescència a la menopausa
25/1/2021

La importància del rol de les llevadores durant les diferents etapes de la dona, des de l’adolescència a la menopausa

L’equip de l’especialitat d’Infermeria Obstètrica i Ginecològica (Llevadores) de la Clínica Sant Josep de Manresa treballa per proporcionar a la dona una atenció de qualitat totalment personalitzada

Quan sovint es fa referència a una llevadora, en general, s’associa a aquella professional de l’àmbit sanitari que està totalment preparada per assistir les dones durant el part. Però el paper de la llevadora va més enllà, ja que juga un paper destacat durant les diferents etapes del cicle reproductiu de la dona, tant en l’adolescència com en el moment de la menopausa, a més de l’etapa de l’embaràs.
L’equip de l’especialitat d’Infermeria Obstètrica i Ginecològica de la Clínica Sant Josep de Manresa, conegut popularment com a llevadores, ja fa anys que treballa en estreta col·laboració amb l’equip de fisioterapeutes del centre. L’objectiu és donar resposta a qualsevol consulta o problemàtica que se es presenti en la dona al llarg del seu cicle reproductiu, ja sigui per orientar-la en l’època de l’adolescència sobre la salut sexual i reproductiva o per ajudar-la a resoldre el problema de la incontinència urinària a través de la reeducació del sòl pelvià o si té problemes amb l’alletament del nadó, entre d’altres.

El rol de la llevadora: abans, durant i després de l’embaràs

Un dels períodes del cicle reproductiu de la dona en què l’equip de llevadores i fisioterapeutes juguen un paper destacat és al llarg de l’embaràs, el part i el puerperi. Per tal d’oferir una atenció integral i de qualitat, des de la Clínica Sant Josep s’ofereixen diferents serveis.
Un d’ells són les visites prepart de la gestant i la parella amb la llevadora que són totalment personalitzades i en què es revisa tota la història clínica i es configura conjuntament el pla de naixement. Avui la dona està molt més informada que abans i l’equip de llevadores escolta tots els desitjos de la gestant de com voldria que fos el seu part. D’aquesta manera, a l’hora del part es tenen en compte els seus desitjos sempre que el desenvolupament del part no es compliqui i, en aquest cas, serà l’obstetre qui prengui l’última decisió.

Els cursos prepart i postpart, adaptats a les noves mesures sanitàries de la Covid-19

Un altre servei que té molt bona acceptació és el curs prepart, impartit conjuntament per llevadores i fisioterapeutes que s’estructura en vuit sessions teoricopràctiques on es proporcionen els coneixements per comprendre les diferents opcions i formes d’entendre la maternitat i el part. El curs, que a dia d’avui es fa en format virtual, inclou la preparació psicofísica i emocional així com assessorament sobre la nutrició, la sexualitat i les cures de la mare i el nadó.
També destaquen els grups de postpart, format per quatre sessions, que tenen l’objectiu de donar suport a les mares i pares que acaben de tenir un fill, compartint experiències amb altres parelles, guiant-los en el postpart i la criança. Durant les diferents sessions es treballen els massatges infantils i perineals, es tracta l’alimentació materna i del lactant i es fan exercicis de tonificació corporal.
L’ampli ventall de serveis que ofereix aquesta especialitat, que en l’actualitat s’ha hagut d’adaptar en formats virtuals, també inclou tots aquells temes relacionats amb la reeducació del sòl pelvià per solucionar problemes de dolor durant l’embaràs o bé la incontinència urinària durant el postpart, i també un servei de fisioteràpia i osteopatia pediàtrica.
En definitiva, un servei integral en què les llevadores ofereixen educació sanitària a la dona en qualsevol moment de la seva vida i l’assessoren en aspectes com l’embaràs, el part, el postpart, la sexualitat, la planificació familiar o la menopausa. I l’equip de la Clínica Sant Josep sempre ho fem de manera totalment personalitzada per tal que la dona se senti totalment a gust.